I flew to Los
Angeles to participate in the Culinary Masters competition, invited and held by
an American luxury-lifestyle magazine Robb Report.
An Iron Chef Mr.
Morimoto, one of this year’s beyond-impressive members of Master Chefs,
nominated me as a participant and I had been preparing little by little for the
past 2 months. Entertaining 60 guests at a setting of a local hotel without
making preliminary in a familiar kitchen of own restaurant required profound
consideration into the menu and meticulous planning based on researches.
After landing and
checking in at a hotel in Santa Monica, we made a brief round of visits to the
Farmers Market and the Beverly Wilshire Hotel in Beverly Hills, where the
competition dinner was to be held. Arriving from London, our hearts skipped
being surrounded by the Los Angeles’ clear sky, the sea and refreshing breezes.
Although, our stay regrettably consisted of only back and forth travels between
the kitchen and the accommodation.
A concept of the
menu was a three-fold which I adopted from exactly what I pursue at Umu
everyday: 1. to use the best ingredients available locally, 2. to implement
most suitable technique according to each ingredient, and finally the ultimate,
3. to put smiles on guests’ faces through the experience.
Local
information came to me through a circle of acquaintances I had come to know
during my time in New York. Mr. Kang, an executive chef at Morimoto Napa,
introduced me to numbers of outstanding producers and merchants. Other than
world-widely popular sea urchin of Santa Barbara, striped shore crab, sweet shrimp, Mexican abalone and halibut
were frequently seen in markets. Additionally, a wide range of quality fruits
and nuts being available as local specialties got me excited to be able to take
all ingredients in my actual hands.
Despite
hadn’t had the chance to see each other since the event meeting during London
Olympic 2012, Mr. Morimoto provided me with this honorable opportunity and
trusted me with taking charges, not only from culinary side but also in every
factor involved. Moreover, I appreciated this special occasion for allowing me
once again to have a great pleasure working alongside with Mr. Morimoto, and
together giving our best to enliven this prestigious event.
Dan
from Darioush, the wine sponsor of the Culinary Masters, created a refined
selection of wines, that were chosen upon advises from Darioush’s Japan
division, to specifically be paired with my dishes.
Achieving
to put smiles on the guests’ faces was highly credited to the supports from
staff on site, whom includes: the Robb Report team led by Leslie who ensured
smooth operation since the laying of groundwork, and Head Chef Gilles and his
kitchen and service team at the hotel. Special thanks goes to Sous Chef Masa
who, from the moment we landed, welcomed and had been attentive to any smallest
issues, regardless to the fact that he worked by forgoing his holiday.
Finally
I am always thankful to my staff who, during my absences, continue to protect
and maintain the “Umu way”. How I wished I could have taken every one of them
with me…
アメリカのラグジュアリーライフスタイル雑誌、Robb Reportのマスターシェフコンペティションに招待され、ロサンゼルスに行ってきました。
今年のマスターシェフも錚々たるメンバーですがその中の一人、ニューヨークでお世話になったアイアンシェフの森本さんから推薦していただき、2か月前から着々と準備を進めてきました。60人前の料理を自分のレストランでの下準備一切なしに現地のホテルで作り上げるためには、料理内容の検討と、リサーチをはじめとしたかなり綿密な計画が必要でした。
到着してサンタモニカのホテルにチェックインした後、ファーマーズマーケットや会場となるビバリーヒルズにあるBeverly Wilshireホテルに挨拶に行く道中、ロサンゼルスの青い空と海、すがすがしい風にロンドンから来た私たちは心浮かれました。結局滞在した六日間の間仕込みに忙しく、ホテルと調理場の往復だけに終わってしまい、ほとんど街を楽しむことが出来なかったのが心残りでした。
今回の料理のコンセプトもUMUで私が常にやり続けていることと一切変えず、①現地の最高の食材を使うこと。②食材に合わせた最適な料理法を使うこと。③全ての最終目標は“お客様に喜んでもらえること”。としました。
現地の情報はニューヨーク時代の知り合いのつてを通して、いろいろと集めることが出来ました。Napa valley のMORIMOTOのExecutive chef,
Kangさんからは多くの素晴らしい生産者、業者を紹介してもらうこともできました。Santa Barbara近郊で獲れるウニは世界的に有名ですが、それ以外にも岩ガニやボタンエビ、メキシコアワビ、ハリバットなどがよく獲れていました。また、果物やナッツなどの素晴らしい産地でもあり、食材を実際に手に取るのがとても楽しみでした。
森本さんとはロンドンオリンピックのイベントの打ち合わせでお会いした時以来でしたが、素晴らしいチャンスを与えてくださったこと、料理から総指揮に至るまで全て任せてくださったこと、久しぶりに力を合わせてイベントを盛り上げることが出来たことなど感謝感激でした。
今回のワインの主催者、DARIOUSHのDanもメニュー作成時から、わざわざ日本の営業所に問い合わせて私の料理に合うようなワインをセレクトしてくれ、素晴らしい内容でした。
現場のスタッフも準備段階から全てをスムーズに取り仕切っていられたLeslieさんをはじめとしたRobb
reportの方々、到着早々からもホテルの副料理長であるMasaさんに迎えられ、その後も料理長のGilles率いるキッチンのチームやサービス担当の多くの人に支えられて多くのお客様の笑顔を見ることが出来ました。特にバケーション返上で出勤され、隅々まで気を遣ってくださったMasaさんには心から感謝しました。
そして何より、私が留守中、UMUを守ってくれていた我がスタッフ達にも感謝の気持ちでいっぱいです。本当は全員連れて行きたかったのですが。。。。。
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