********** Yoshinori Ishii Executive chef of Japanese restaurant UMU in London ******************

------------------ 英国の日本料理店 UMU 総料理長 石井義典 のつれづれなる話 ------------



Wednesday 21 December 2011

Flower arrangement 花を生けています。

Flower for UMU Christmas
もうすぐクリスマスの花
Once on my way back from fishing, I saw this charming flower on side walk, I was so fascinated by it that I could not help myself but to bring it back to a flower artist who was then arranging flower for Kiccho, a restaurant in Kyoto where I spent years training as a chef. I had no knowledge about flowers until then, but when I saw how the flower artist lit up by the simple flower I brought, I became drawn to the world of flower arrangement and I started to try learning by assisting her. Her style of arrangement was famous for its naturalness and many audiences made similar comments that “the flowers bring a refreshing breeze into the room”. Having to be able to practice in such a privileged position, I was taught how to cherish and bring out each flower’s individuality, but in an unobtrusive way, and on a few occasions, I was given the chance to decorate in the main room. At Kiccho, alongside chef training and ceramic art, I enjoyed picking rare wild flowers and cultivating my own in my spare time. At Umu, I do flower arrangements myself, aiming to provide a great ambience to accompany the food, it is a shame I cannot go pick suitable wild flowers with my own hands like I used to, due to geographical difficulties. Selection of flowers, style of arrangement, environment and culture, in the atmosphere where all of the above is diverse, I am trying my best to provide a great Umu experience to every  guest.
Recently, the staff in flower shop nearby have begun to understand my taste in flowers, I am hoping that it will help create the arrangements with more varieties of seasonal flowers.
京都で修行する前はヒマワリとチューリップぐらいしか知らなかった私ですが、北山に釣りに行った帰りに道端に咲いていた野の花の美しさに引かれ、吉兆の花を生けてくださっている先生に持って帰ったところ、思わぬほど喜ばれたことで茶花に興味を持ち、いずれ先生を手伝うようになりました。先生の生ける花は“お座敷に爽やかな風を通す”と多くの人に言われるように、奇をてらうことのなく自然で、それでいてそれぞれの花の美しさ、持ち味を最大限に生かし、さりげなく生けられていました。それは料理に共通するところも多く、恵まれた環境で稽古をうけるとともに、少しずつでもお座敷の花を担当させていただけるようになりました。山芍薬や笹百合などを山奥まで取りに行ったり、吉兆が所有する山で栽培したりと料理や陶芸と共にいつでも同時進行で楽しんでいました。
UMUでも料理ととに、客席に生けられた花で喜んでいただければと思い、自ら花を生けています。ロンドンという都会の中心であるメイフェアという立地上、自分で常に花を取りに行くことが出来ないのが残念です。花が違う、しつらえが違う、お店の周りに吹く空気感が違う、文化が違う、何もかも違う環境の中で、今の私に出来る限りのせいいっぱいをしようと心がけています。
近くの花屋さんと最近仲良くなって少しずつ好みの花を分かってもらえてきましたが、少しでも季節感を出すために、まだまだ努力が必要です。多くの花の出身地はオランダですが一部は近郊の森から切り出されています。

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